Το συκώτι είναι το όργανο που φιλτράρει τις τοξίνες και παίζει κυρίαρχο ρόλο στον μεταβολισμό μας, γι’ αυτό καλό είναι να του κάνουμε πού και πού μια αποτοξίνωση.
Ένας από τους πιο φυσικούς τρόπους για να κάνουμε αποτοξίνωση στο συκώτι μας είναι να καταναλώνουμε τρία κορυφαία βοτανικά εκχυλίσματα με εξαιρετικές ιδιότητες.
Πρόκειται για το γαϊδουράγκαθο, την πικραλίδα και την αγκινάρα.
Το γαϊδουράγκαθο
Είναι θεραπευτικό των πεπτικών διαταραχών και των
οργανικών βλαβών από δηλητήρια και τοξίνες ενώ βοηθά ουσιαστικά σε χρόνιες
φλεγμονώδεις παθήσεις του ήπατος. Η δραστική ουσία του γαϊδουράγκαθου, σιλυμαρίνη, βοηθά στην αναγέννηση των κατεστραμμένων ηπατικών κυττάρων,
ενώ παράλληλα έχει σημαντική αποτοξινωτική δράση στο ήπαρ. Σύμφωνα με πολλές κλινικές μελέτες, το γαϊδουράγκαθο βοηθά
σημαντικά στη μείωση των οργανικών βλαβών από αλκοόλ, ενώ
η μακρόχρονη χρήση του φαίνεται να αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης σε ασθενείς με ηπατικές βλάβες. Επίσης
μεταβάλλει ευνοϊκά τα επίπεδα των ηπατικών ένζυμων (τρανσαμινάσες) σε ασθενείς
με κίρρωση, ιογενή ηπατίτιδα και λιπώδη διήθηση, βελτιώνει τα συμπτώματα της
προκληθείσας τοξικής βλάβης σε όργανα (ναυτία, αδυναμία, απώλεια όρεξης, κόπωση
και πόνος), ενώ βοηθά στην αποτροπή βλαβών από χημικά φάρμακα. Επιπρόσθετα,
αυξάνει τη ροή των γαστρικών υγρών που ανακουφίζουν τη δυσπεψία και τους
πονοκέφαλους που συνδέονται με τη συμφόρηση των οργάνων αποτοξίνωσης.
Η πικραλίδα
Είναι θεραπευτική για γαστρεντερικά
προβλήματα, για την ψαμμίαση του ουροποιητικού και είναι χολοδιεγερτική. Η ινουλίνη που περιέχει αυξάνει τα ευεργετικά bifidobacteria στο έντερο,
διεγείρει το ανοσοποιητικό, αυξάνει την απορρόφηση των μετάλλων, βοηθά στη
διατήρηση σταθερών επιπέδων του σακχάρου και μειώνει την υπεργλυκαιμία.
Η αγκινάρα
Αυξάνει την παραγωγή της χολής και τη
χολική διαλυτότητα και καθαρίζει το ήπαρ από συσσωρεμένο λίπος. Τα αποτελέσματα
κλινικών ερευνών κατέδειξαν τη δραστικότητα των εκχυλισμάτων αγκινάρας στη
θεραπεία ηπατικών, πεπτικών και χολικών δυσλειτουργιών, όπως επίσης και στη
θεραπεία της υπερλιπιδαιμίας σε ασθενείς με υψηλή χοληστερίνη. Επιπλέον η
αγκινάρα έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.