Μάφινς με μπανάνα σταγόνες σοκολάτας και μέλι
Υλικά
125γρ. Βούτυρο η ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι ζάχαρη
2 αβγά
3-4 μπανάνες πάρα πολύ ώριμες, κομμένες στο χέρι σε πολύ ψιλά καρεδάκια
1 καψουλάκι βανιλίνης
1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
2 κουτ. σούπας μέλι
1½ φλιτζάνι αλεύρι ολικής αλεσης
½ φλιτζάνι σταγόνες σοκολάτας
Διαδικασία
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Σε ένα μπολ χτυπάτε με το μίξερ χειρός το βούτυρο με τη ζάχαρη. Μόλις ασπρίσει το μίγμα ρίχνετε ένα-ένα τα αβγά και συνεχίζετε το χτύπημα.
Προσθέτετε το μέλι, τη βανίλια και τη σόδα και συνεχίζετε το χτύπημα. Ρίχνετε το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν πάουντερ και μόλις το μίγμα ομογενοποιηθεί προσθέτετε τις μπανάνες.
Ρίχνετε και τη σοκολάτα, ανακατεύετε καλά και μεταφέρετε τη ζύμη σε μια σε βουτυρωμένη φόρμα με υποδοχές για μάφινς. Αν έχετε φορμάκια σιλικόνης, δε χρειάζεται να τα βουτυρώσετε.
Ψήνετε στο φούρνο για 20- 25 λεπτά περίπου. Αν τρυπήσετε ένα από αυτά και δείτε ότι παραμένει ελάχιστα υγρό στο εσωτερικό, μην ανησυχήσετε, έτσι πρέπει να είναι! Είναι ένα ελάχιστα υγρό και ζουμερό κέικ γιατί περιέχει πολύ φρούτο
Tips
Αν κόψετε την μπανάνα σε μεγαλύτερα κομμάτια τα muffins θα φουσκώσουν περισσότερο, ενώ αν την ψιλοκόψετε θα φουσκώσουν λιγότερο και θα έχουν άρωμα καραμέλας.
Γυμνή πίτουλα με κολοκυθάκια γραβιέρα και φέτα
Για ένα πολύ υγιεινό και αλμυρό σνακ ακόμα και αν δεν του αρέσει το κολοκύθι η γυμνή πιτούλα μας από κάτω είναι ιδανική επιλογή και πολύ εύκολη στην μεταφορά στο σχολείο χωρίς να τρίβεται
1 κιλό κολοκυθάκια
300 γραμμ. φέτα τριμμένη
4 αβγά
1/4 φλιτζ. δυόσμο
1/3 φλιτζ. λάδι
½ φλιτζ. σιμιγδάλι χοντρό
½ φλιτζάνι γραβιέρα
1 ½ φλιτζ. γάλα
Πιπέρι
σουσαμι
Διαδικασία
Τρίβετε τα κολοκυθάκια και τα αφήνετε ½ ώρα με μία κουτάλιά του γλυκού αλάτι να σουρώσουν. Λαδώνετε ένα ταψί (σχετικά μεγάλου μεγέθους). Ανακατεύετε όλα τα υλικά, εκτός από τα 2 αβγά και το γάλα, και τοποθετείτε στο ταψί. Ψήνετε για 10 λεπτά στους 200 βαθμούς.
Χτυπάτε τα 2 αβγά που έμειναν με το γάλα και τα ρίχνετε πάνω από το μείγμα που είναι στο φούρνο. Πασπαλίζετε με σουσάμι
Κατεβάζετε τη θερμοκρασία στους 160 και ψήνετε για ακόμη 35 με 40 περίπου λεπτά. Αφήνετε να κρυώσει πριν καταναλωθεί
Απίθανη μπάρα χωρίς ζάχαρη με σούπερ καρπούς για φουλ ενέργεια
Ξερά φρούτα, μέλι, βρώμη, αμύγδαλα, καρύδια… συνθέτουν ένα αποτέλεσμα πολύ δυναμωτικό και ταυτόχρονα ιδιαίτερα γευστικό. Οι μπάρες αυτές είναι εξαιρετική πηγή ενέργειας και αποτελούν ωραία λύση για το πρωινό μας, για δεκατιανό, για το κολατσιό των παιδιών στο σχολείο, για πριν ή μετά το γυμναστήριο. Ακόμα και όσοι βρίσκονται σε διατροφή, μπορούν να ικανοποιήσουν την ανάγκη τους για γλυκό αποφεύγοντας την κατανάλωση ζάχαρης.
Υλικά
1 ½ φλιτζ. βρώμη
1 φλιτζ. αμύγδαλα ασπρισμένα
½ φλιτζ. καρύδια
1 ½ κ.γλ. κανέλα
2 κ.σ. μέλι
½ φλιτζ. σοκολάτα σε σταγόνες (μαύρη ή γάλακτος, ό, τι μας αρέσει)
½ φλιτζ. μαύρες σταφίδες
15 χουρμάδες απύρηνοι
20 ξερά βερίκοκα απύρηνα
Αλέθουμε καλά τη βρώμη, τα αμύγδαλα και τα καρύδια στο multi και τα βάζουμε σε ένα μπολ μεγάλο γιατί εκεί μετά θα χρειαστεί να δουλέψουμε καλά το μίγμα μας. Προσθέτουμε την κανέλα, το μέλι, τις σταγόνες σοκολάτας και τις σταφίδες. Ψιλοκόβουμε τους χουρμάδες και τα βερίκοκα όσο πιο πολύ μπορούμε και μετά τα βάζουμε στο multi για να αλεστούν ακόμα περισσότερο. Τα προσθέτουμε στο αρχικό μίγμα.
Aρχίζουμε να ζυμώνουμε όλα τα υλικά πολύ καλά για περίπου 15 λεπτά. Θέλει αρκετή δύναμη για να ομογενοποιηθούν και να βγει το τελικό αποτέλεσμα που βλέπετε στις φωτογραφίες. Φανταστείτε ότι θα φτάσετε σε ένα σημείο που πλέον θα έχει γίνει τόσο σκληρή η ζύμη που δε θα μπορείτε να ζυμώσετε άλλο! Στρώνουμε σε πυρεξάκι διάστασης 20x20cm και πιέζουμε από πάνω με κουτάλι ή με μια σπάτουλα για να γίνει η επιφάνεια ομοιόμορφη. Βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες κι έπειτα κόβουμε τις μπάρες μας σε ορθογώνια παραλληλόγραμμα κομμάτια. Διατηρούνται εκτός ψυγείου για λίγες μέρες και εντός ψυγείου περίπου για δέκα.
Εννοείται φυσικά πως μπορούμε να παίξουμε με τις γεύσεις, πχ να βάλουμε περισσότερη κανέλα ή αν κάποιο από τα φρούτα δεν μας αρέσει να το αφαιρέσουμε εντελώς και στη θέση του να αυξήσουμε την ποσότητα από τα υπόλοιπα. Ή να βάλουμε άλλα, όπως ξερά σύκα και cranberries. Μπορείτε επίσης να πλάσετε τη ζύμη σε μπαλάκια και να τα βουτήξετε σε λιωμένη σοκολάτα.