Φτιάχνουμε μια υπέροχη τάρτα με φράουλες για την γιορτή της μητέρας, και την απολαμβάνουμε όλοι μαζί στο οικογενειακό κυριακάτικο τραπέζι.
Θα χρειαστούμε και την βοήθεια των μπαμπάδων μας για λίγο..
Ακολουθούν τα βήματα με φωτογραφίες
Τάρτα σοκολάτα με φράουλες (χωρίς ψήσιμο)
Την προηγούμενη εβδομάδα ανακάλυψα ένα βίντεο μιας πανεύκολης συνταγής για τάρτα σοκολάτα με φράουλες χωρίς ψήσι. Η συνταγή φαινόταν απλή αλλά δεν είχα ιδέα πόσο νόστιμη θα έβγαινε. Μια και την Κυριακή είναι η γιορτή της μητέρας, σας προτείνω να την φτιάξετε και να την κάνετε δώρο στη μητέρα σας ή – αν είστε εσείς η τυχερή εορτάζουσα – να την προσφέρετε στους αγαπημένους σας.
Έτοιμοι λοιπόν για τη συνταγή;
Υλικά
Για τη βάση:
- 330 γραμμάρια μπισκότα Oreo
- 1/2 φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο
Για τη γέμιση:
- 200 γρ. σοκολάτα γάλακτος
- 100 γρ. μαύρη σοκολάτα
- 200 γρ. κρέμα γάλακτος ή τυρί κρέμα.
(Εγώ για να την κάνω πιο ελαφριά, χρησιμοποίησα τυρί κρέμα και μάλιστα light).
Για τη γαρνιτούρα:
- 300 γρ. φράουλες
- τριμμένους ξηρούς καρπούς, προαιρετικό (εγώ χρησιμοποίησα κελυφωτό φυστίκι)
Οδηγίες
Χτυπάτε στο μίξερ τα μπισκότα με το λιωμένο βούτυρο. Τοποθετείτε το μείγμα σε μια φόρμα για τάρτα (ή για κέικ). Το απλώνετε με μια σπάτουλα να ισιώσει. Έτοιμη η βάση! Μέχρι να ετοιμάσετε τη γέμιση, βάλτε τη βάση στο ψυγείο.
Ας πάμε στη γέμιση: Ζεσταίνουμε σε κατσαρολάκι ή σε μπεν μαρί την κρέμα γάλακτος ή το τυρί κρέμα. Μόλις ζεσταθεί κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα κομματάκια σοκολάτα. Τα αφήνουμε ένα-δυο λεπτά να μαλακώσουν και μετά τα ανακατεύουμε. Τα υλικά ομογενοποιούνται χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Έτοιμη και η γέμιση! Την απλώνουμε πάνω από την βάση.
Πάμε στην γαρνιτούρα: Απλά τοποθετούμε τις φράουλες ολόκληρες, πιέζοντάς τις ελαφρά προς τα κάτω. Γαρνίρουμε με τους τριμμένους ξηρούς καρπούς. Βάζουμε στο ψυγείο και αφήνουμε την τάρτα να παγώσει για 2 τουλάχιστον ώρες ή όλο το βράδυ.
Κόβουμε. Απολαμβάνουμε. Βρισκόμαστε στον παράδεισο.
Κάποιες σημειώσεις
Αποφάσισα να χρησιμοποιήσω τυρί κρέμα light αντί για κρέμα γάλακτος, για «εξοικονόμηση» θερμίδων και λιπαρών. Χαίρομαι που το αποφάσισα γιατί η γεύση ήταν εξαιρετική. Απλά να επισημάνω ότι η υφή της γέμισης με το τυρί κρέμα βγήκε διαφορετική από αυτή που φαίνεται το βίντεο (το έχω ενσωματώσει πιο κάτω για να το δείτε). Στο βίντεο η γέμιση φαίνεται λεία ενώ η υφή της δικής μου ήταν σαν πραλίνας φουντουκιού.
Δεν είχα μακρόστενο σκεύος τάρτας με αποσπώμενο πάτο όπως φαίνεται στο βίντεο, κι έτσι χρησιμοποίησα μία στρογγυλή φόρμα κέικ με αποσπώμενο πάτο, 27 εκατοστών. Η φόρμα των 27 εκατοστών ήταν τελικά λίγο μεγάλη για την ποσότητα των υλικών της συνταγής, αλλά δεν είχα μικρότερη. Αν τυχόν δεν έχετε φόρμα με αποσπώμενο πάτο μην ανησυχείτε. Χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε σκεύος, ακόμα κι ένα πυρέξ. Ο αποσπώμενος πάτος βοηθάει στο να μη διαλυθούν τα κομμάτια καθώς τα σερβίρετε γιατί η τάρτα είναι ελεύθερη από όλες τις πλευρές, ενώ με το πυρέξ μπορεί να δυσκολευτείτε λιγάκι, ειδικά στο πρώτο κομμάτι.
Η γεύση είναι α π ί σ τ ε υ τ η. Δε θα μπορέσετε να πιστέψετε ότι φτιάξατε τέτοιο γλυκό μέσα σε λίγα λεπτά χωρίς να παιδευτείτε. Οι φράουλες που είναι δροσερές και ζουμερές ταιριάζουν τέλεια με τη γλυκιά σοκολάτα. Τέλεια αρμονία γεύσεων. Παράδεισος!
Απολαύστε υπεύθυνα.
Χρόνια πολλά σε όλες τις μαμάδες!